1 rok temu

Smutna przyszłość niedźwiedzi polarnych

photo-of-starving-polar-bear-brings-the-future-of-the-arctic-into-question-17841

Źródło: Kerstin Langenberger Photography

Niedźwiedzie polarne są jednym z tych gatunków, dla których zmiany klimatyczne mają tragiczne skutki. Topnienie powierzchni lodowców grozi nie tylko utonięciem – zwierzęta muszą dostosować się również do zmniejszającej się liczby pożywienia.

Na tych zdjęciach możecie zobaczyć widok, który do niedawna stanowił kompletne kuriozum – głodne i wychudzone zwierzęta. Większość z nas kojarzy niedźwiedzie jako masywne, solidnie zbudowane drapieżniki. Na zdjęciach wykonanych na archipelagu Svalbard na Oceanie Arktycznym widzimy natomiast słabe, wygłodzone zwierzęta.

photo-of-starving-polar-bear-brings-the-future-of-the-arctic-into-question-34226-600x399

Źródło: Kerstin Langenberger Photography

Niedźwiedzie zwyczajowo polują na foki przemieszczając się po wodzie na wielkich krach lodu. Im bardziej lodowiec topnieje, tym mniej takich tafli lodu dryfuje po wodzie. To z kolei utrudnia niedźwiedziom polowanie – mają po prostu mniej lodowych tratw pływających po wodzie, a te które są niebezpiecznie szybko topnieją, pozostawiając zwierzęta w śmiertelnej pułapce. Im mniej powierzchni stałej tym też dalej do stad kaczek i jeleni.

Niedźwiedzie polarne są oczywiście przystosowane do pływania w zimnych wodach Arktyki. Jednak przez zanikanie stałej powierzchni zwierzęta są zmuszone do pokonywania coraz większych dystansów wpław w poszukiwaniu jedzenia. Większy wysiłek powoduje natomiast spadek masy ich ciała i przede wszystkim zmniejszenie się tkanki tłuszczowej, która chroni je przed śmiertelnym zimnem.

Na archipelagu żyje obecnie ok. 3 tysięcy niedźwiedzi. Na całym świecie jest ich natomiast 20 do 25 tysięcy. Ekolodzy debatują o tym, jak może wyglądać przyszłość tego gatunku. Mimo że część naukowców uważa, że populacja tych zwierząt jest stabilna poniższe zdjęcia świadczą o czymś innym.

526107fde23d5_status-population-polarbears

Status populacji grup niedźwiedzi polarnych w 2005 i 2009 roku (Źródło: IUCN)