2 lata temu

Każde z tych pytań jest warte milion. Na ile z nich znasz odpowiedź?

ZuYOsCPR

Pamiętacie jeszcze teleturniej „Milionerzy”. Jeden z niewielu, gdzie trzeba było się wykazać jakąkolwiek wiedzą. Kiedyś podobnych teleturniejów było znacznie więcej (ktoś pamięta jeszcze „Miliard w rozumie?”). Teraz został chyba tylko „1 z 10” (i niech zostanie jak najdłużej). Pomijając całą otoczkę Milionerów, gdzie odpowiedź na jedno pytanie mogła trwać i kilkanaście minut, razem z obowiązkowym blokiem reklamowym, niektóre z pytań były całkiem ciekawe. Poniżej przedstawiamy zebrane wszystkie pytania za milion z polskiej edycji programu.

Władysław Kostrzewski (21 października 2000 roku):
Skąd pochodzi Conan Barbarzyńca?
A: z Rivii
B: z Oz
C: z Mordoru
D: z Cimmerii

Zbigniew Chrzanowski (21 maja 2001 roku):
Odrażający drab z Kabaretu Starszych Panów dubeltówkę weźmie, wyjdzie i…:
A: rach-ciach!
B: buch, buch!
C: z rur dwóch
D: bum w brzuch

Jerzy Mirski (14 października 2001 roku):
Komiksowym „dzieckiem” rysownika Boba Kane’a jest:
A: Superman
B: Batman
C: Spider-Man
D: Captain America

Filip Łapiński (2 czerwca 2002 roku – wydanie specjalne z udziałem dzieci):
Rybą nie jest:
A: świnka
B: rozpiór
C: krasnopiórka
D: kraska

Paulina Kowalczyk (5 kwietnia 2008 roku):
Kto jest mistrzem tego samego oręża, w jakim specjalizowała się mitologiczna Artemida?
A: Zorro
B: Legolas
C: Don Kichot
D: Longinus Podbipięta

Dagna Sieńko (18 maja 2008 roku):
Który aktor urodził się w roku opatentowania kinematografu braci Lumière?
A: Rudolph Valentino
B: Humphrey Bogart
C: Charlie Chaplin
D: Fred Astaire

Rafał Tomański (22 listopada 2008 roku):
Mowa w obronie poety Archiasza przeszła do historii jako jeden z najświetniejszych popisów retorycznych:
A: Izokratesa
B: Cycerona
C: Demostenesa
D: Kwintyliana

Renata Dancewicz i Piotr Adamczyk (7 grudnia 2008 roku – wydanie specjalne):
Kto był nadwornym malarzem króla Filipa IV Habsburga?
A: Marcello Bacciarelli
B: Jan van Eyck
C: Diego Velázquez
D: Jacques-Louis David

Marzena Rogowska (25 kwietnia 2009 roku):
Likier maraskino produkuje się z maraski, czyli odmiany:
A: wiśni
B: jabłoni
C: figi
D: gruszy

Krzysztof Wójcik (28 marca 2010 roku) – jako jedyny odpowiedział poprawnie na pytanie za milion, tym samym wygrywając teleturniej:
Z gry na jakim instrumencie słynie Czesław Mozil?
A: na kornecie
B: na akordeonie
C: na djembe
D: na ksylofonie

Katarzyna Zaręba (24 października 2010 roku):
Który utwór Juliusza Słowackiego napisany jest prozą?
A: „Godzina myśli”
B: „W Szwajcarii”
C: „Anhelli”
D: „Arab”

Karolina Korwin-Piotrowska i Michał Piróg (19 grudnia 2010 – wydanie specjalne):
Płetwą grzbietową nie pruje wody:
A: długoszpar
B: kosogon
C: orka
D: wal grenlandzki

Odpowiedzi: 1-D 2-B 3-B 4-D 5-B 6-A 7-B 8-C 9-A 10-B 11-C 12-D

Na ile z nich znałeś odpowiedź? Jesteś pewien? Mam zaznaczyć?